Logo

Проект за поддршка на човековите права

Human rights support project

Главно мени
Насловна
За нас
Актуелно
НПП
Активности
Фотографии
Публикации
Прашајте нè
Работни места
Контакт
Линкови
МВР
Народен правобранител
MLRC
Право
Преземи
Присутни
Добредојдовте

Целта на Проектот за поддршка на човековите права (ППЧП) е да обезбеди бесплатно правно советување на наводните жртви на полициско неправилно однесување, кои бараат помош во поднесувањето на официјални жалби преку различни расположливи административни и правни механизми.

 
Кои се Вашите права?
Основни човекови права при контактите со полицијата
Повеќе...
 
Санкционирање на случаите на полициска злоупотреба
Ако добиеш ќотек или си навредуван и малтретиран од граѓанин случајот секако ќе го пријавиш во полиција. Тие според словото на законот се надлежни да ги заштитат твоите права.  Но што доколку твоите права се повредени од страна на полицаец? Каде да се обратиш?
Повеќе...
 
СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТA ПО ПОВОД смртта на 23-годишното момче во Скопје
вторник, 07 јуни 2011

 Проектот за поддршка на

човековите права е поддржан од

Фондот за жртви на тортура при ООНВо врска со настанот кој се случил на 06.06.2011, во раните утрински часови, во центарот на Скопје,  во медиумите се дадени искази на лица кои се јавуваат како сведоци од една страна, и соопштението на Портпаролот на МВР од друга страна, кои се во основа спротивни.

Со оглед на недостатокот на официјално образложение за причините на смртта на момчето, се појавуваат различни шпекулации околу настанот, почнувајќи од неговиот идентитет, преку информацијата дека никој не пријавил таков настан, и на крај до утврдување на причините за смртта, бараме од МВР во најскоро време детално да ја информира јавноста за овој случај. Воедно, ги информираме сите граѓани кои сметаат дека им се повредени правата при полициско постапување да пријават на телефон 02/3215-263, 3215-264 каде може да добијат бесплатна правна помош во целокупната постапка, како и финансиска помош за евентуално потребната лекарска документација.

Коалицијата “Сите за правично судење” заедно со своите партнер организации Форум за правата на Ромите Арка, Центар за граѓанска иницијатива, Центар за демократски развој и ИЗБОР од 2004 година до денес, во рамки на Проектот за поддршка на човековите права им пружаат бесплатна правна помош на граѓаните кои сметаат дека нивните права се прекршени од страна на пропадниците на МВР.

ПРОЕКТ ЗА ПОДДРШКА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА
www.hrsp.org.mk
ул. Македонија 11/2-10, 1000 Скопје

 
Најнови Вести 21.04.2011
четврток, 21 април 2011
Во 2011 година Пректот за поддршка на човекови права продолжува со имплементација на своите главни активности, во насока на обезбедување на бесплатна правна помош на граѓани кои се жалат на повреда на своите права од страна на полициски службеници, како и за наводи на случаи на тортура. Правните советници во Скопје, Куманово, Тетово, Прилеп и Струмица во текот на месец Април започнаа со достава до сите релевантни институции и организации во рамки на регионите кои ги покриваат, на правната анализа за 2010 година "Механизми за заштита на човековите права во случаи на пречекорување на полициските овластувања".
 
НОВОСТИ 20.01.11
четврток, 20 јануари 2011
Во период од 22-23 ноември 2010 се одржа втората обука со претставници од затворите Битола,Прилеп,Струмица,Охрид,Струга како и од Воспитно-поправниот дом Тетово.  Оваа обука се одржа во соработка со Управата за извршување на санкции при Министерството за правда,и се спроведе во просториите на Општина Прилеп. Обуката беше спроведена од г-дин Иџет Мемети- Народен правобранител на РМ на темата “ Улогата на Народниот правобранител како Национален превентивен механизам” како и од м-р Стојанка Мирчева од Факултетот за безбедност на тема “ Правата на лицата лишени од слобода”.
Повеќе...
 
НОВОСТИ
среда, 17 ноември 2010
На 30.09.2010 и 01.10.2010 се одржа првата обука со затворски службеници од КПД Идризово,Штип, затворите Скопје,Тетово,Куманово и воспитно-поправниот дом.
Обуката се одржа во просториите на Факултетот за безбедност во Идризово а во соработка со Управата за извршување на санкции при Министерството за правда.
Обуката ја спроведоа г-дин Иџет Мемети –Народен правобранител на тема Националниот превентивен механизам во РМ и м-р Стојанка Мирчева на тема Почитување на правата на лица лишени од слобода.
 
НАЈАВА
сабота, 01 мај 2010
По покана на Македонскиот центар за меѓународна соработка проектниот координатор на Проектот за поддршка на човековите права ќе оствари студиска посета во Северна Ирска со претставници на секторот полиција и правда во период од 23 до 28 мај 2010.Со цел промоција на Националниот превентивен механизам во Република Македонија, а во соработка со Народниот правобранител во период 05-06 јуни 2010 ќе се одржи втора обука со полициски службеници, а во период септември-ноември и две дводневни обуки со затворските служби од повеќе казненопоравни домови во државата.Во рамките на заштита на човековите права на лица лишени од слобода во период од мај-јуни се договорени две посети на затворски установи и тоа КПД Штип и Затворот во Скопје,додека во период септември-декември ќе се организираат посети на полициски станици во соработка со Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди.Во месец мај ќе биде објавен периодичниот извештај на Проектот за поддршка на човекови права во делот на обезбедување на бесплатна правна помош на евентуални жртви на полициска злоупотреба или тортура.
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 Следна > Крај >>

Резултати 1 - 10 од 35
Language
EN | AL
Анкета
Дали ги знаете Вашите права при контакт со полицијата?
 
Донатори
Партнери
(c) 2006 HRSP. All rights reserved.
Powered by [Joomla!]